Budapestről valameddig Ázsiába

2016. június 15. 21:32 - Powerpill

9. nap - Sigulda

Riga - 2016.06.15

Kicsit elnyúlt a tegnap este. Néztük a meccset egy új-zélandi bárban a szobatársaimmal, ami vicces, mert a belvárosban alig van hely, ahol adják az EB-t, erre egy olyan ország-tematikájú kocsmában kell nézni, amely országban azt sem tudják, hogy létezik foci. Legalább ma nem kellett utazni sehova, az egész nap a pihenésé... Gondoltam...

Kinéztem ezt a helyet néhány tíz kilométerre Rigától, ahol van egy nagyon szép 800 éves vár, és remek kis erdei sétaútvonalak. Relaxos napnak látszott, amíg meg nem érkeztem. Először is kiderült, hogy nem egy vár van, hanem három, egymástól tisztes távolságra, aztán meg, hogy természetesen megint ahogy megjöttem, eleredt az eső, és nem úgy nézett ki, mintha a nap végéig elállna (nem is állt el). Hát sebaj, elindultam várnézőbe. A 10km gyaloglás megint összejött ma tuti, bár nekem többnek tűnt. Természetesen mindegyik vár dombtetőn van, így garantált volt, hogy lógni fog a belem a séta végén. Magukról a várakról nem lehet sokat mondani, meg ugye nem is akarok, arra ott a Wikipedia, de mindenképpen megérnek egy vizitet, ha az ember Rigában jár. A 3 vár:

 dsc00982.jpg

Sigulda

 dsc01007.jpg

Krimulda

 dsc01026.jpg

03_sigulda_50.jpg

Turaida

Az egész környék egyébként elképesztően faszán ki van építve, az erdei útvonalak végig karban vannak tartva, fa hidak, lépcsők, korlátok mindenhol, sehol nem kell dzsungelszimulációt tartani. Van két vár között egy kis barlang is, Gutman névvel ellátva, ami nem azonos a magyar Benfica edzővel, hanem egy német "jóemberről" kapta a nevét, aki a barlangban lakott és az ott levő vízzel gyógyította a helyiek fosós-hányós bajait. Amúgy ez a barlang Lettország legrégibb turisztikai látványossága, a falába már az 1600-as évek közepétől vésik be az emberek a nevüket. Íme egy 'tag' az 1800-as évekből:

dsc01015.jpg

03_sigulda_35.jpg

03_sigulda_14.jpg 

03_sigulda_15.jpg

03_sigulda_19.jpg

Lezárva a lett részt, csak annyit szeretnék összességében még leírni, hogy mindenképpen érdemes ide eljönni. Igazából Riga az egyetlen csoda az országban, de elszórtan vannak mindenhol középkori emlékek és rengeteg szovjet "érdekesség" is. Az árak valamivel magasabbak mint Magyarországon (ezen még meglepődik valaki?), de szállást nagyon olcsón lehet találni, és a tömegközlekedés kiváló mindenhol.

Holnap irány Észtország és Tartu.

Címkék: Lettország Riga
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foldonvizen.blog.hu/api/trackback/id/tr248812866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Budapestről valameddig Ázsiába
süti beállítások módosítása