Budapestről valameddig Ázsiába

2016. július 04. 08:31 - Powerpill

26. nap - Szibéria egykori fővárosa

Tobolszk - 2016.07.02

Ahhoz, hogy eljussunk Tobolszkba, nagyon meg kellett szenvedni a szervezés alatt, de erről már írtam. Mivel a város nem fekszik a transz-szibériai vonal fő vonalán, elég nehézkes az idejutás, így viszonylag kevés látogatót is vonz, ami nagy kár.

Maga a város tényleg nem nagy szám, ráadásul az utazás Yekaterinburgból hosszú és unalmas. Amikor megérkeztünk lapos seggel és fáradtabban, mint 20km gyaloglás után, és megláttam a várost, komolyabban elkezdtem gondolkozni, hogy igazából mit is keresünk itt. A vasútállomás kb 10km-re található a várostól, és amíg a busz beér nem lehet a szovjet kockaházakon kívűl látni semmit, borzalmas látványt nyújt az egész. Amikor beérünk a központba azonban kárpótol mindenért. Ami itt fogad, egész lenyűgöző: Újabb és még nagyobb szovjet blokkházak, de ezeket már nem csak a buszról tudjuk megcsodálni, hanem egészen közelről elmélyülhetünk a szocialista kreativizmus eme 10-15 emeletes megnyilatkozásaiban. 

Mivel ugye elfelejtettem szállást intézni előre, a város egyetlen megmaradt szabad szobája maradt az opciónk, amit szégyenszemre a booking.com-on sikerült lefoglalnom. Ennek az oldalnak azonban van egy marha nagy előnye, márpedig, hogy a szállás GPS koordinátáit kiírja, így nem kell szarakodni a cím oroszról latinra történő átírásával (amit eddig egyszer sem sikerült úgy csinálnunk, hogy a GPS felismerje), és a kilométer hosszú utcákban a cím keresésével. A címek keresése külön megérne egy posztot, mert van, hogy 6-7 panel tartozik ugyanazon cím alá, mert csak a főbb utcák vannak elnevezve. Szóval követve a booking.com koordinátáit egyszer csak eljutottunk egy használaton kívüli üzem épülete elé. Jó kis éjszaka lesz, gondoltam, de sikerült telefonon elérni a nőt, aki a hostelt vezette, és kiderült, hogy mint semmi más, természetesen ez sem működik rendesen az országban. Végül kijött értünk, és elsétáltunk a kb másfél km-re levő panellakásból kialakítótt (nevezzük) hostelbe, ami nem is volt rossz.

A szovjet hányinger környék kiégette a retinámat, így menni már nemigen akartam sehova, de ha már megtettük ezt a négyórás kitérőt, csak keresni kellett valami látnivalót. Megtaláltuk, és igencsak meglepődtünk, mert egy csodaszép kis kreml található a város szélében egy dombtetőn. Tobolsz volt egykor Szibéria fővárosa, de amikor megépült a vasút, és az innen jóval délebbre ment, elvesztette a jelentősségét. Az egykori védelmi épületek azonban szuperül helyre vannak állítva és talán a Kazanival vetekszenek. Ha a szép környezet nem lett volna elég, még egy operafesztivált is odaszerveztek erre az estére, így a hosszúra nyúlt sétánkat élőzene kíséretében tehettük meg.

dsc01833_1.jpg

dsc01836_1.jpg

dsc01855_1.jpg

Az emberek itt már elkezdtek egyre ázsiaibbá válni. Nagyon érdekes látni, hogyan változik át az összetétel pár óra vonatút után, igaz, itt már Hanti-Mansiföld határán vagyunk. Az öltözködés is teljesen másmár. Eddig azt vettük észre, hogy főleg a nők nagyon sokat adnak arra, mit vesznek fel, és hogyan néznek ki, de itt ez mintha már nem lenne szempont. Amúgy a szandál zoknival, mintha kötelező lenne egész Oroszországban, de még a flip-flopot is képesek felhúzni zoknira, amit nem tudom, hogy csinálnak. Amíg ezen megállapításokat tettem, szépen véget ért az operafesztivál és a napunk is.

Holnap irány Tyumen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foldonvizen.blog.hu/api/trackback/id/tr218864770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Budapestről valameddig Ázsiába
süti beállítások módosítása