Budapestről valameddig Ázsiába

2016. szeptember 02. 07:09 - Powerpill

86 - 87. nap - A maharadzsák földjén

Ja, és még Taj Mahal is...

Dzsaipur - 2016.09.01

Eljött az ősz papíron. Itt sokat nem éreztünk belőle, mert a ruha változatlanul búvároverallként tapad ránk, a nap meg süti teljes erővel az utca szélén rohadó zöldségmaradékokat. Megérkeztünk Dzsaipurba, a drágakövek és a maharadzsák fényűzésének fővárosába.

Tartoztunk magunknak egy elég nagy falat lenyelésével még augusztus utolsó reggelén, meg kellett látogatnunk a Tadzs Mahalt, amit előző délután kihagytunk. Erre a legjobb időpont kora reggel. A komplexum hatkor nyit, és érdemes is hét körül legkésőbb odaérni, hogy gyakorlatilag egyedül élvezhessük ezt a fenséges épületet és annak környezetét. Ha már a környezetésől beszélünk, próbáljunk meg a főbejáraton bejutni, mert a többi így néz ki:

dsc04257.jpg

Annyi a kellemetlenség a főbejárattal, hogy a jegypénztár nem az épületnél van, hanem attól kb egy kilométerre, aminek nem tudom pontosan megfejteni az okát, de a helyi tuktukososk, riksások és kisvasútasok roppantul örülnek, mert kb mindenki, köztük mi is elmennek az épülethez, ott kurvára bepipulnak, amikor kiderül, hogy akkor most extra két kilométer séta következik, és nagyrészük már fent is ül a járműveken. Mi jó korán értünk oda, így sétáltunk (és nem is kellett az egész távot, mert félúton véletlenül rákérdeztem egy boltosnál, hogy hol a pénztár). Ha azonban a fenti kavalkádon akarjuk átverekedni magunkat, akkor jutalmunk nem marad el, eldugva az oldalsó kapuk mellett van jegypénztár, igaz, azt nem tudom, külföldieknek is árulnak-e jegyet.

Ottlétünk alatt éppen két tornyon végeztek felújítási munkálatokat, még itt sem vetemednek arra, hogy a legfőbb látványosságukat egyszerre felállványozzák. Emiatt szerintem az elkövetkező években itt mindíg lesz valami szerkezet az épület körül, de akkor is valami egészen elképesztő látványt nyújt. Igaz, nekem az Ashkardam jobban tetszett, és attól tényleg le kellett ülnöm, hogy felfogjam, mit látok, de ha belegondolunk, hogy ez jópárszáz évvel azelőtt épült, akkor máris többre foguk értékelni. Nem is pazarolnék rá szavakat, az épületet mindenki ismeri, fotókból, meg többezer, az enyéimnél sokkal jobb kerink az interneten, de azért beszállok a játékba.

dsc04230.jpg

dsc04238.jpg

dsc04245_1.jpg

dsc04247_1.jpg

dsc04254.jpg

Reggel 10-kor indultunk tovább Agrából Dzsaipurba, bár nem mondom, de a nap hátralevő részét becseréltem volna, hogy ittmaradhassak az uszodában pancsizni. Jópár érdekes dolgot láttunk útközben, de mivel folyamatosan rengeteg impulzus éri az agyunkat, sok dolognak nem adjuk meg a kellő figyelmet és tiszteletet. Kezdetnek itt van például egy 1500 éves (ennek utána kell néznem) templom egy faluban, amiről fogalmam sem volt, hogy létezik, míg a sofőrünk nem említette. Abhaneri templomában igazából csak a kora az, ami miatt megéri letérni a főútról, és megtenni azt a pár kilométert ide, viszont a mellette levő kút, vagy víztározó egészen lélegzetelállító volt nekünk, mivel ilyet még eddig nem láttunk. Elképzelni, hogy nekem oda le kell másznom két vödörrel a kezemben, libabőrössé teszi a hátamat.

dsc04306.jpg

dsc04307.jpg

 

Ezután egy fokkal szomorúbb helyre mentünk, a Dzsaipurtól 10 kilométerre levő Majom Templomba. Ennek a lokációja isteni, mert a hegyek között fekszik, és végre természetet is láthattunk a közelében, viszont maga templom nagyon lepusztult, és elképesztő koszos. Bár újítják fel szépen lassan, viszont sokkal gyorsabban pusztul, mint szépül, köszönhetően a rengeteg embernek, aki idejár fürdeni. Amúgy a víz, amiben fürdenek teljesen zöld, centiméteres algaréteggel, és elképesztő büdös. Nem tudom, minek ehhez Axe-ot hozni a mosakodáshoz, de ezt teszik. Érdekes hely, de nem akartunk sokat időzni.

dsc04327.jpg

dsc04332.jpg

dsc04334.jpg

dsc04335.jpg

dsc04336.jpg

Útközben próbáltam készíteni a kocsiból pár képet, hogy azért el lehessen képzelni, milyen is az utak melletti élet errefelé. A középszar minőségért bocs.

dsc04270_1.jpg

dsc04294_1.jpg

dsc04301_1.jpg

dsc04314_1.jpg

Dzsaipur első blikkre egy olyan város, aminek felfedezéséhez 2 nap kevés, viszont a szokásos ótvar itt is ellep mindent, szóval nem gyalog érdemes nekivágni. Úton-útfélem történelembe lehet botlani, elképesztő szép épületek vannak mindenfele, az óváros meg az egységesen nararancssárgás színű épületeivel tényleg különleges. Kár, hogy a földszinten élvezhetetlen az egész, de felfele kell nézni, és máris minden jobb lesz. A városnézést első este kihagytuk, mert másnap egy teljes napunk volt mindenre, ehelyett elmentünk megnézni egy textilfestőt és egy ékszergyárat. Dzsaipur a drágaköveiről és a textilekről híres, de minket az utóbbi nem villanyozott fel, a kövek viszont igen. Vásároltunk is egy hosszasabb alkudozás után.

wp_20160831_18_15_14_pro.jpg

Egész éjszaka valami fesztivál volt az ablakunk alatt, így teljesen kialvatlanul sikerült reggel felkelni, ráadásul még arra is rá kellett jönnünk, hogy országos szrájk van a múzeumi dolgozók körében, így a legfőbb dolgok, amik a belvárosban vannak egészen délután négyig zárva lesznek (amikor is kinyitnak másfél órára). A maharadzs palotája helyett így az erődben (ami ugyancsak a maharadzsa palotája amúgy) kezdtük a napot, ami nyitva volt, és talán jobban meg is érte így utólag, mint a másik. Gyönyörű kilátás nyílik innen a városra és a környező hegyekre, amelyek nagyrészén erődök maradványai vannak. A vár egy totál labirintus, rettentő könnyű benne eltévedni. Mi egyszercsak lent találtuk magunkat valami alagsorban egy vízgyűjtő kútnál, később meg egy pincében denevérek között, ami menekülőfolyosó volt régen, és egy másik erődhöz vezetett. Íg jár, aki lepattan a kitaposott útvonalról, viszont nagyon ajánlom, mert többet láthatunk így, mint a turisták jelentős része.

dsc04397.jpg

dsc04406.jpg

dsc04407.jpg

dsc04408.jpg

dsc04410.jpg

dsc04411.jpg

dsc04423.jpg

dsc04431.jpg

dsc04439.jpg

dsc04461.jpg

A vár után szétnéztünk kicsit a környéken. Érdekes, amikor egy világörökségi helyszínen a disznók az utcán érezhetik magukat a mennyországban.

dsc04386.jpg

Kis pihenő után aztán délután elmentünk a Jantar Mantarba, ahol a világ legnagyobb napórája található. Ezen kívül sok-sok további asztronómiai és aszrológiai eszköz. 

dsc04476.jpg

dsc04492.jpg

dsc04497.jpg

Innen csak pár perc a séta a  Városi Palotába, aminek igazából csak az udvaraiba lehet bemenni, feltéve ha az ember nem kíván fejenként 50 dolláros jegyet váltani, amiért meg lehet még nézni 1-2 szobát, amik biztos szépek, de kösz nem. Érdekes, hogy az uralkodó család még mind a mai napig itt él (meg több másik helyen), igaz, már nem uralkodnak, de a üzleti és politikai hatalmuk továbbra is jelentős annak ellenére, hogy az állam a vagyonuk nagy részét elkobozta anno (ami kb minden szebb épületet jelent a városban).

dsc04501.jpg

dsc04504.jpg

dsc04511.jpg

dsc04518.jpg

dsc04525.jpg

Reméljük, este nem lesz fesztivál, mert még holnapra is maradt azért program délelőttre a városban, aztán irány vonattal Pushkar.

Címkék: India Jaipur Agra
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foldonvizen.blog.hu/api/trackback/id/tr8111669526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Budapestről valameddig Ázsiába
süti beállítások módosítása