Budapestről valameddig Ázsiába

2016. július 30. 13:35 - Powerpill

52. nap - Mongólia régi fővárosa

Elsen Tasarhai - 2016.07.28

A mai napon felkerestük Mongólia régi fővárosát, ami mára egy jelentéktelen kisváros lett, de temploma az egyik legrégebbi Mongóliában. Megéri ide eljönni, ráadásul sok-sok történelem előtti emlék is található errefelé, így UNESCO védelem alatt áll az egész.

Reggel kelés után kicsit körbejártam a család jurtáit és megfigyeltem a jaksajtkészítés lépéseit. Ez kb ugyanaz, mint otthon falun.

dsc02452.jpg

Csöpögtetés

dsc02454.jpg

préselés

dsc02451.jpg

szárítás

Mondanom sem kell, ma is egész nap vezettünk, de az eddigieknél sokkal rosszabb utakon, alkalmanként elhagyva azokat, mert a füves puszta kevésbé volt rázós, mint a kitaposott földút. Érdekes, hogy mindenhol kiszáradt erdőket látni. Ennek okát jó lenne felderíteni, mert gyönyörűek lennének a tájak, de a sok száraz fa eléggé lehangolóvá teszi.

Dél körül megálltunk vizet vételezni egy városban, ahol próbáltam pár dolgot venni, de a boltok szinte teljesen üresek voltak, viszont voltak fura dolgok a polcokon, pl Worchestershire szósz- Gondolom, ezek senkinek nem kellenek itt.

dsc02461.jpg

Csendespihenő mongol módra

Délután 4 felé érkeztünk meg Mongólia régi fővárosába, Kharkhorinba, ami a világ talán első multikulti városa volt 700 évvel ezelőtt, volt itt templom, mecset, buddhista kolostor, minden. Az akkori uralkodó próbálta erre hozni a selyemutat, így egy hatalmas város épített itt, ahol a világ minden tájáról voltak mesterek, művészek. A várost a kínaiak lerombolták, és a régi tégláiból építették a kolostort, amit a mai napig is látni. A városból magából semmi nem maradt. A kommunizmus alatt múzeumként működött a hely, de manapság megint eredeti funkcióját tölti be.

dsc02476.jpg

dsc02487.jpg

dsc02479.jpg

dsc02490.jpg

dsc02491.jpg

dsc02500.jpg

A templom után már Ulánbátor felé vettük az irányt. Kharkhorintól kb 1 órányira találhatóak homokdűnék, melyek nem olyan magasak, mint a pár nappal ezelőttiek, de szép látványt nyújtanak az utolsó éjszakánkhoz, amit a túrán töltünk. Holnap már a városban alszunk.

dsc02510.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foldonvizen.blog.hu/api/trackback/id/tr668923478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Budapestről valameddig Ázsiába
süti beállítások módosítása