Budapestről valameddig Ázsiába

2016. július 06. 06:16 - Powerpill

29. nap - Egy szürke nagyváros

Novoszibirszk - 2016.07.05

Oroszország harmadik legnagyobb városa nem tartogat sokmindent az átutazó számára. Az egyetlen dolog, ami miatt itt érdemes megállni az éjszakai élet.

Szibéria fővárosa a múlt század elején szinte teljesen leégett, ezután meg jöttek a szovjetek, akik betonozás-fetisizmusukat itt igazán kiélték. Bár mára a város már elég sok modern üvegtoronnyal büszkélkedhet, gyakorlatilag szovjet épületek tömkelege az egész. Természetesen a főteret itt is Lenin apánk szobra uralja, de körülötte az egész úgy néz ki, mint Ózd. Amin hűltem egyet, az volt, amikor megérkeztünk a srác lakására, ahol ma este fogunk aludni, ugyanis egy újépítésű (!) panelházban lakik. Igaz, ezek már nem az előregyártott elemekből készült házak, hanem beton és tégla, de errefele a 40 évvel ezelőtti házak is így készültek. Félelmetes, hogy még ma is úgy építkeznek, ahogy a 70-es években, és ezek a jelenleg szép és új kerületek is úgy fognak 20 év múlva kinézni, mint a letöbb hányadék szoc dzsungel errefelé. Legalább időutaztam egyet, és láthattam, hogy nézett ki a Havanna lakótelep, amikor átadták. Igazából nem rossz, csak a karbantartás ugye otthon nem az erősségünk, ezért néz ki úgy ahogy. Na most ezt itt szorozzuk fel mondjuk 5-el, adjunk hozzá egy kis sufnibarkácsot a teraszokhoz és meg is kaptuk, mi van itt.

Akinél lakunk egyébként egy félig iraki, félig orosz srác, aki elképesztően kedves, és elvitta kocsijával pár helyre, ahova máshogy nem jutottunk volna el, igaz, mint fent említettem, nem is nagyon van mit nézni sehol. Elmentünk az Ob folyó partjára, ami a város egyik központi részén van, de borzalmas szar állapotban. A folyó iszonyat szennyezett és büdös, a part meg romos, és folyamatosan azt kell nézni, hova lépünk, orra ne essünk valami gödörben. Amúgy nagyon szép lehetne, ha kiépítenék úgy, mint a tyumeniek, de csak egy kb 20 méteres szakaszt sikerült megcsinálni, a többire szánt pénzt eltüntette a csillagászati méreteket öltött korrupció, így maradt ez:

wp_20160705_10_55_29_pro.jpg

Ezután kimentünk a felduzzasztott Ob által létrehozott mesterséges tóhoz, ami olyan hatalmas, hogy nem lehet átlátni a túloldalára. Amúgy ezeket a gátakat megépíteni tényleg hatalmas mérnöki teljesítmény volt. Védik is rendesen őket fegyveresekkel. Csak azt nem értem, hogy itt miért korrumpálják el a pénzeket, mert a srác szerint az erőmű teljesítménye egyre csökken, mivel nem tartják karban, így az energia nagy része, ami a várost élteti szénerőművekből jön, hiába van itt ez a hatalmas építmény. De legalább Bentleyket elég gyakran látni az utakon. A városiak egyébként nagyon szeretik ezt a mesterséges tavat, bár nem túl tiszta. Ma nem voltak túl sokan.

wp_20160705_11_44_38_pro.jpg

Este még elmentünk a városba sétálni, aztán találkoztunk pár orosz haverral, akikkel elmentünk egy pici bárba elképesztően finom szibériai kézműves söröket inni, de csak módjával, mert

holnap reggel irány Tomszk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foldonvizen.blog.hu/api/trackback/id/tr618869532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Budapestről valameddig Ázsiába
süti beállítások módosítása